Restaurangmässa Fastfood & café- rapport! Förra veckan hölls en restaurangmässa i Kista för alla inblandande i restaurangbranschen. Som vanligt kryllade det av halvfabrikat och annat för att spara tid (och kompetens) även för den yrkesverksamma kocken. Jag hade inte så höga förväntningar då jag vet att detta till stor del präglar denna mässan numera. MEN [mer]

Restaurangmässa Fastfood & café- rapport!

Förra veckan hölls en restaurangmässa i Kista för alla inblandande i restaurangbranschen. Som vanligt kryllade det av halvfabrikat och annat för att spara tid (och kompetens) även för den yrkesverksamma kocken. Jag hade inte så höga förväntningar då jag vet att detta till stor del präglar denna mässan numera. MEN jag blev glatt överraskad då jag hittade en och annan riktigt intressant leverantör, förutom de som jag visste skulle stå där av de jag gillar.

På Kreativa Kök jobbar vi för hälsa och hållbarhet och det är ett sådant fokus jag har när jag går på en fackmässa. Vad är nytt och framförallt, vilka leverantörer har poppat upp som jobbar genuint för hållbarhet och hälsa? På samma gång måste de ju bli lönsamma och där är ofta kruxet. Nu när klimatet är en brinnande fråga så blir många producenter tvingade att hitta nya lösningar. Jag pratade bl a med en leverantör som tillverkar krustader i olika former för att fylla med sött eller typ skagenröra. De jobbar för att helt ta bort palmoljan helt i sina produkter, men hade ännu inte nått ända fram. Frebaco kvarn är en av de som sticker ut som en av de mest välkända leverantörerna, då de jobbar med ekologiska svenska spannmål, som sedan blir till bra långsamma kolhydrater att ersätta riset med. Till exempel mathavre och matvete. Durumvete var deras nyhet i år.

Den absolut mest intressanta leverantören, som höll till i en av de minsta montrarna vann mitt hjärta flera gånger om: Peckas Naturodlingar. De odlar tomater och regnbågslax i ett kretsloppssystem på land, som gör att miljöpåverkan är i det närmaste obefintlig. Det är vad man idag kallar ekologiskt 3.0 och som fortfarande är otroligt ovanligt i Sverige.

Olivoljan som vi säljer i webbutiken är också gjord av kretsloppsodlade oliver. Det är alltså en väldigt unik olja och endast 2 gårdar i Spanien klarar kraven för att bli s.k. Demeter-certifierade, vilket Peckas Naturodlingar bör kunna bli i framtiden. Det är en certifiering som kräver att man sysslar med kretsloppsodling.

Jag gick från mässan med ny inspiration och hopp om framtiden där vi alla kan dra vårt strå till stacken för ett mer hållbart liv. Både för vår hälsa och miljö.

 

Share this page:


Write a Reply or Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök på sidan

Senaste inlägg

Taggar