Food Planning- samhällsplanering för livsmedelsförsörjning I förra veckan hölls ännu ett superintressant och superviktig konferens under Matlust flagg, i Södertälje Science center. Denna gång handlade det om hur samhällsplaneringen ser ut för livsmedelsförsörjningen i normalläge och i krisläge med fokus på den offentliga måltiden. Dagen började med anföranden från experter både från Sverige och Kevin [mer]

Food Planning- samhällsplanering för livsmedelsförsörjning

I förra veckan hölls ännu ett superintressant och superviktig konferens under Matlust flagg, i Södertälje Science center. Denna gång handlade det om hur samhällsplaneringen ser ut för livsmedelsförsörjningen i normalläge och i krisläge med fokus på den offentliga måltiden.

Dagen började med anföranden från experter både från Sverige och Kevin Morgan professor från Cardiff University, Storbritannien. Han hade mycket intressant information. Bland annat att Nordamerika ligger långt före Europa i framtida matsystem. Redan 2005 började New York med att planera för framtida matförsörjning och har utvecklat system som vi kan dra lärdom av och använda här. Han undrade också varför mat alltid blir en del av problemet istället för en del av lösningen. Det finns städer i Europa som jobbar med effektiva och intressanta system, bl a Rom, Brigthon och Malmö. I Rom har man jobbat mycket med fokus på smarta upphandlingar, för att få mer hållbara val på tallriken med närproducerat etc.

Detta citat är en av de sakerna jag tar med mig från honom:

”Food is NOT just another industry. People have to understand it. It can never be treated like other industries. It´s unique. This is the fundamental issue of food today”. /Kevin Morgan

Madeleine Granvik- docent och forskare för planering och utveckling av matsystem. Hon pratade utifrån ett svenskt perspektiv och hur kommuner behöver planera för jordbruk och matförsörjning. Vi använder bara hälften av brukbar mark idag och importerar resten. Ändå har vi betydligt bördigare jord än genomsnittet i världen. Hur har t ex EU medlemskap påverkat detta är en intressant fråga tycker jag.

Många kommuner, t ex Uppsala, Göteborg och Malmö har börjat jobba med strategier för detta:

  • Policy för närodlad mat
  • Innovativa o kreativa lösningar för upphandling av mat
  • Kommunikationsinsatser riktade mot närproducenter
  • Utveckling av logistiska lösningar

Jacob von Oelreich. Sektoransv inom klimatanpassning. Kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI. Han pratade om hur vi måste anpassa oss för ett förändrat klimat. Bl a genom att odla robustare grödor som klarar av ett mer växlande klimat. Det handlar om kulturgrödor istället för de moderna med kortare rotsystem för att ta exempel.

Vi kommer även behöva bli duktigare på att lagra grödor för ojämnare odlingsår, då skördarna kommer att skifta kraftigare från år till år.

Therese Frisell- Livsmedelsverket, pratade om krisberedskap för livsmedelsförsörjning och nämnde alltifrån individens egna ansvar upp till politikernivå. Man har idag återupptagit beredskapen som man har tappat under många år. Vi hade beredskap för kriser tidigare, men i slutet av 90-talet släppte man detta. Varför kan man undra….? Nu jobbar man febrilt för att upprätta den igen.

Utifrån dessa punkter jobbar man med återuppbyggnaden:

  • Lagerhållning
  • Individen måste ha egen beredskap. Minst för en vecka.
  • Vid krig kommer standarden att behöva sänkas avsevärt.
  • Vid längre kris än 3 månader, en plan för hur standarden skall ändras och hur nationell matförsörjning ska se ut.
  • Produktionsökning i landet skulle minska sårbarheten.

 

På eftermiddagen blev vi indelade i 3 grupper, där vi genomförde workshops inom olika områden. Vi pratade om hur vi kan får förändring i offentliga måltiden och hur vi kan implementera hållbar mat i det systemet. En av frågorna berörde hur vi kan jobba för att möta motståndet till förändring. Motståndet som finns hos alltifrån politiker, kommuner, skola, kökspersonal, elever och föräldrar. Det märkliga att ens motståndet finns.. jag kan möjligtvis förstå motståndet hos vissa leverantörer som producerar och distribuerar alla dessa halvfabrikat och ohållbara produkter. De behöver tänka om och göra annorlunda..

 

till sist:

”Vi är bara tre måltider från anarki”

 

Share this page:


Write a Reply or Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök på sidan

Senaste inlägg

Taggar